wtorek, 7 sierpnia 2012

A może coś słodkiego?:)

Cześć kochane,

Ostatnio opuszczam się w pisaniu postów. Na pewno przez kilka dni nie pojawi się post o paznokciach,bo staram się jednego trochę naprawić i chodzę już tydzień bez lakieru.Strasznie ubolewam,bo dziwnie się czuję tylko z odżywką na paznokciach,ale co zrobić :)

Przez kilka dni pogoda dopisuje,nie odbiega za bardzo od słonecznej Italii :) Ale,ale... Dzisiaj bardziej mi odpowiada,jest fajny wiaterek co sprawia,że jest chłodniej i przyjemniej :)
Niedzielna pogoda natchnęła mnie do zrobienia ciasta,którego nie trzeba piec,więc bardzo mi odpowiada :)
A mowa o 3Bit,pyszne ciasto które wcale nie jest za słodkie bo smaki się wyrównują :) Wiele z was pewnie zna to ciasto,a te które nie serdecznie polecam :)
Na życzenie mogę podać wam przepis i składniki potrzebne do zrobienia.

A tak wygląda moje dzieło :


Muszę się przyznać,że gdy robiłam je pierwszym razem to nie wyszło idealnie,bo budyń się nie zsiadł.Ważne,że dało się zjeść,ale oczywiście to teraz smakuje lepiej i tak jak powinno.To był deser,a na obiad był włoski makaron z mięsem mielonym,sosem i bazylią :)


Przez te Włochy całkowicie przestawię się na różnego rodzaju makarony!Będąc tam,poznałam tyle różnych ciekawych połączeń z makaronem,o których sana bym nie pomyślała,ale na pewno postaram się je wypróbować sama.

Jak na razie was opuszczam,pozdrawiam :)

A więc załączam przepis:)

Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej
- ok.510g herbatników, mniej więcej 75 sztuk :)
- ok. 500ml słodkiej śmietany 30-36 %
- 2 opakowania śmietan-fix
- 2 budynie waniliowe
- ok. 800ml mleka
- 1 kostka masła miękkiego/wykorzystujemy 3/4
- ok. 100g czekolady mlecznej

Sposób wykonania:
Na początku gotujemy budyń,następnie ostudzamy go.Gdy będzie już zimny,miksujemy masło,dodając do niego stopniowo nasz budyń.
Na naszą blaszkę układamy herbatniki,później rozsmarowujemy na nich masę krówkową (najlepiej przed tym wsadzić ją do garnka z gotującą się wodą,żeby masa była miękka i dobrze się rozsmarowywała).Na masę znów kładziemy warstwę herbatników,następnie wylewamy naszą masę budyniową i ładnie smarujemy.Wykładamy ostatnią warstę herbatników.
Teraz przyszedł czas na ubijanie śmietany.Najpierw przez chwilkę ubijamy samą śmietanę,a po chwili wsypujemy śmietan-fix i ubijamy aż będzie sztywna.Gdy będzie miała już odpowiednią konsystencję,wykładamy na ostatnią warstwę herbatników i wygładzamy.Trzemy czekoladę na grubych oczkach i posypujemy ciasto.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Smacznego! :)


1 komentarz:

  1. Wrzucaj przepis na to działo ciastowe ;D Ja też lubię desery, obiady, które nie wymagają zbyt wielkiego nakładu pracy ;D mniam mniam ! Marcela

    OdpowiedzUsuń

Instagram